Introductie

Wanneer jij heel alleen ergens in de wildernis staat, kan je wellicht een openbaring ervaren. Dit gevoel kan min of meer met fotografie via Actioncam-Mania tools te maken hebben en met de wereld waarin wij leven.

Je kan namelijk het gevoel krijgen dat je ergens bent waar iemand nog niet eerder is geweest, of dat er bewijs is dat iemand er een foto opname of film shoot zou hebben gemaakt. Dus jij bent waarschijnlijk de eerste persoon die aldaar filmt of fotografeert... Ooit!

Wow! In één klap realiseer jij je dan precies waarom jij zo dol bent om achter je camera te staan. Je ziet dingen op een andere wijze en soms voor de eerste keer. Landschappen bieden nog steeds een potentieel ‘maagdelijke’ervaring!

Het creëren van beelden van die nieuwigheid is dan ook zeker één van de grootste genoegens in de kunst van buitenfotografie.

Ethiek

Outdoor fotografie is extreem populair. Landschaps- en natuurfotografen reizen over de gehele planeet om beelden te maken en onze aanwezigheid heeft zodoende invloed op de plaatsen die we bezoeken. Het is onze taak ervoor te zorgen dat wij bij al onze acties niets beschadigen.

Richtlijnen

Respecteer andere gebruikers: Wat we doen is niet belangrijker dan de activiteiten van anderen. Wees respectvol naar andere fotografen en niet-fotografen toe. In sommige delen van de wereld worden fotografen steeds minder gewaardeerd vanwege hun acties. Sta dit dus niet toe, maar wees aardig voor anderen. Jouw lange camera lens geeft jou niet het recht om een ​​eikel te zijn...

Val het wild in de natuur niet lastig. De beste opnamen van dieren in het wild zijn natuurlijke beelden, geen foto’s van beesten die het landschap ontvluchten. Als jij via jouw aanwezigheid of acties het gedrag van dieren wenst te beïnvloeden, dan is het de hoogste tijd om er van weg te gaan.

En dit kan ook gevaarlijk zijn! Dieren zoals elanden kunnen er onschadelijk uitzien, maar kunnen veel schade aanrichten. Idem dito zijn er veel toeristen die zonder barrière te dicht bij beren komen. Als die beer een mens aanvalt, kan hij worden afgemaakt. Breng jouzelf of de dieren kortom niet in gevaar, maar houd een veilige afstand.

Volg de regels: De meeste van de reservaten, parken en andere natuurgebieden die we fotograferen hebben niet voor niets regels. Als fotografen die willen breken omwille een opname, dan kan dit de reputatie voor iedereen beschadigen en mogelijke toekomstige toegang voor ons belemmeren. Ken en volg daarom de regels.

Laat geen sporen na: De volgende bezoeker van jouw locatie zou geen idee moeten hebben dat jij hen vóór was.

Uitrusting

Apparatuur voor landschapsfotografie hoeft niet zwaar te zijn. Bij veel excursies heb je enkel één camera nodig welke is uitgerust met een groothoekzoomlens. Maar bij sommige scènes zou je graag nog een paar andere dingen wee willen meenemen. Hier is een mogelijk lijstje:

  • Een full-frame DSLR. Alhoewel niet essentieel, is de volformaat-sensor handig om te profiteren van zijn groothoekmogelijkheden.
  • Groothoekzoom: De 17-40mm f/4 en 16-35mm f/2.8  (of vergelijkbaar) zijn waarschijnlijk veel gebruikte lenzen voor landschapsfotografie.
  • Telefoto-zoombereik / middenbereik: Zoals de 70 - 200 mm f/2.8. Houd ook van de manier waarop zo’n lens en die met vergelijkbare brandpuntsafstand onderdelen in het landschap prima kunnen isoleren.
  • Een compacte of spiegelloze camera: Voor velen is een mirror-less camera een geweldige tweede toestel. En wanneer je ècht licht wenst te reizen de enige camera.
  • Statief: Deze laat je zelden thuis!
  • Polarisatie of CPL filter: Ideaal voor het verwijderen van schittering en reflecties.
  • Variabel ND filter: Voor langdurig belichtingswerk is een filter met neutrale dichtheid geweldig. Met de variabele filters kan jij de hoeveelheid licht welke in de camera binnenkomt eenvoudig aanpassen.
  • Stop dit alles uiteraard in een goede camera tas of rugzak om het probleemloos mee te dragen.

Heb jij er nu ook al veel zin in om een onbevangen natuur vast te leggen. Actioncam-Mania.nl helpt je mee!

https://www.actioncam-mania.nl/

Het hele artikel (in het Engels): https://digital-photography-school.com/ultimate-guide-nature-outdoor-photography/