De monopod wordt soms gestigmatiseerd als een goedkopere, minder stabiele versie van een tripod camerastatief voor de fotograaf. Maar dit is absoluut één van de grootste mythen in de fotografie. Want iedere doorgewinterde fotograaf die wel eens in de buurt van een belangrijk sportevenement is geweest zal jou al snel vertellen dat een monopod, zoals die van Bexin, één van de meest essentiële onderdelen in het arsenaal van een fotograaf is!

Wat is een monopod? 

Een monopod is een enkel- of éénpotig statief (mono = één; tri = drie). Ze zijn lang niet zo stabiel als een tripod statief, maar ze bieden wel degelijk een aantal belangrijke voordelen.

Wie gebruikt een monopod? 

Monopods worden meestal gebruikt door natuur-, sport- en muziekfotografen. Dit komt omdat wanneer er dit type onderwerpen fotografeert wordt, er meestal weinig of wisselend licht in de telelens van een camera binnenkomt. 

Dit zijn dan ook zeker de klassieke situaties waarin cameratrilling de opnames kunnen bederven. Er is dus meer stabiliteit nodig voor de camera. Het is echter niet praktisch, en veelal ook niet toegestaan, om een standaard statief mee te nemen naar een rockoptreden of de zijlijn van een belangrijk sportevenement.

Waarom een monopod gebruiken? 

Waarom zou je verder nog een monopod willen gebruiken in plaats van het meer bekende en geliefde statief? Jazeker, een tripod statief is de traditionele manier om een ​​camera te ondersteunen. 

Het is geweldig voor het stabiliseren van een camera, maar het neemt wel heel veel ruimte in beslag en vermindert daarnaast de mobiliteit. Je kunt niet snel reageren met een camera op een tripod, wat zeker niet ideaal is als je naast een voetbalveld staat of een snel bewegend dier probeert te volgen. 

Dit is waar een monopod in schittert! Met slechts één poot in plaats van drie, zal het de camera niet alleen stabiel houden, maar kan het alsook het gewicht ervan prima dragen. Want de camera hoeft zo enkel horizontaal ondersteunt te worden, terwijl de monopod dit verticaal doet. 

Een monopod is ook veel sneller te verplaatsen. Daarom zijn ze zo super populair bij sport- en natuurfotografen. En fotografen gebruiken tevens graag een Bexin monopod omdat het zo prettig compact opvouwt en discreet meegenomen kan worden naar drukke evenementen. 

Zo’n monopod ziet er daarnaast ook een stuk minder opdringerig uit dan een statief dat zich in drie richtingen naar buiten wurmt!

Voor comfort, rust en perspectief 

En bovendien is het gebruik van een monopod gunstig voor de rug. Het vasthouden van een camera met een grote lens is namelijk behoorlijk belastend voor het lichaam als deze zonder statief voor een lange tijdsperiode omhoog gehouden wordt. 

Het gebruik van een Bexin monopod geeft de armen en rug een broodnodige rust, ook als er even geen actie voor de lens is. 

Een andere fijne reden waarom een fotograaf een monopod zou kunnen gebruiken, is om het in de hoogte te gebruiken om bijvoorbeeld opnames vast te leggen onder beeldhoeken die anders niet zo snel bereikt zouden kunnen worden. Door een monopod boven het hoofd te houden, kan er een soort ‘luchtopname’ vastgelegd kunnen worden die voor interessante perspectieven kan zorgen. 

Een monopod kan je kortom als een kapitein éénpoot voor jouw fotografieschip omschrijven. Een Bexin monopod van Actioncam-Mania is dan ook een heel handige cameratool voor fotografen die het roer stabiel in de juiste richting wensen te houden! 

Bexin