Het is al maart en de donkere wintermaanden zijn eindelijk achter ons. Binnenkort worden de dagen al snel langer en helderder. Voor fotografen is dit het seizoen de beste tijd van het jaar om naar buiten te gaan om foto’s te maken welke ons oog vooral schoonheid en kleur tonen.

Zogenaamde ‘lente-fotografie’ is echter moeilijker dan je zou verwachten, want die lente is een gevoel, dus niet alleen een zonnige hemel.

Hoe jij de lente in jouw portfolio wenst uit te drukken is natuurlijk aan jou om te beslissen. Maar indien je problemen hebt met het vastleggen van dit fraaie seizoen door een lens, dan zijn hier enkele interessante tips en trucs die jouw fotokunsten kunnen bevorderen.

Gebruik je groothoeklens

Wanneer de bloemen bloeien en het zonlicht zich uitstrekt over een flink stuk land, dan wil jij waarschijnlijk een landschapsschot maken. Wanneer je besluit om dit te doen, gebruik dan jouw groothoeklens.

Deze lens creëert namelijk een grotere scherptediepte, zodat je met succes een helder beeld van de voorgrond plus de achtergrond kan vastleggen.

Omhels kleur

De lente staat vooral bekend om zijn felle kleuren, maar soms kan het moeilijk zijn om deze kleuren met een camera vast te leggen. Als je camera niet de kleuren toont die jij wenst, investeer dan in een CPL / polarisatie filter.

Dit CPL filter zal de kleuren verzadigen en jouw lucht zal daarna plotseling overweldigend blauw worden. Dit is dan ook een geweldig filter om te gebruiken wanneer je landschapsfoto’s maakt.

Contrast is het magische woord

Indien je opnames wilt maken die opvallen, zoekt dan naar plekken in de natuur met een hoog kleurcontrast. Bijvoorbeeld via een oranje bloem tegen een blauwe lucht, of lavendel in een groen veld.

Des te meer contrast er in jouw foto’s is, des te meer ze er tusssen uit springen en waardig zijn voor jouw portfolio!

Zoek naar patronen

Van de ringen in boomstammen tot de patronen op de rug van een vogel, de natuur is gevuld met unieke patronen die snel de aandacht van de kijker trekken.

Houd deze truc in het achterhoofd wanneer je op natuurwandelingen gaat. Het kan jou meehelpen bij het vastleggen van fraaie opnames van planten en dieren.

De juiste tijd

In de lente en zomer is het de beste tijd om er op uit te gaan om foto’s te maken, hetzij in de vroege ochtend of in de late namiddag / avond. Op het midden van de dag is de zon te helder en zal de belichting je foto’s vervagen en onduidelijk maken.

Indien jij er vroeg in de morgen op uit gaat, dan zal de zon niet hard genoeg zijn om verblinding te creëren, en kan je bijvoorbeeld experimenteren met de mist die zich ’s ochtends in de lente manifesteerd om zo interessante foto’s te creëren.

Hopelijk voel jij je na het lezen van deze Actioncam-Mania tips beter uitgerust om interessante lente foto’s te maken. Ga dus nu lekker genieten van dat warmere weer met z’n felle kleuren en probeer enkele opnames van het groeiseizoen vast te leggen die jouw omgeving echt zal verbazen!

Het is echt lente door de ogen van de CPL Actioncam-Mania lens assistente!

https://www.actioncam-mania.nl/catalogsearch/result/?cat=0&q=CPL

Via resourcemagonline