Bergbeklimmen, alpinisme of ‘mountaineering’ is een hobby waarbij mensen bergen beklimmen. Het kan gaan om wandelen, rots klimmen, maar ook over gletsjers. Iemand die aan bergbeklimmen doet, wordt een bergbeklimmer genoemd.

Gear voor klimmen

Bergbeklimmers gebruiken de kracht van hun armen en benen om de bergen op te klimmen. Veel bergbeklimmers gebruiken daarbij touwen en dragen speciale schoenen en veiligheidsuitrusting.

Bijna alle bergbeklimmers beklimmen bergen als een hobby of als een recreatieve activiteit. Een klein aantal bergbeklimmers doet bergbeklimmen echter als beroep of baan.

Ze worden soms betaald door outdoor kledingbedrijven of universiteiten om de bergen op te klimmen, of ze worden ingehuurd als een gids door recreatieve bergbeklimmers.

Hoe aan mountaineering te doen?

Hoge bergen zijn de meest elegante sportieve doelen van onze natuur. Om naar de toppen van deze bergtoppen te komen, heb je ervaring, vaardigheden, fysieke en mentale kracht nodig.

Basisvaardigheden

Bergbeklimmen is gebaseerd op een volledig scala aan outdoorvaardigheden, van wandelen en kamperen tot klimmen en gletsjerreizen. De beste manier om aan de slag te gaan, is allereerst de meest belangrijke basisvaardigheden te leren en beheersen.

Drie fundamentele vaardigheden zijn de volgende:

   • Begin met backpacken. Veel bergroutes, zelfs op de 8000 meter hoge toppen van de Himalaya, zijn eigenlijk gewoon erg lange, steile, grote hoogteversnellingen van de standaard wandelpaden die jij bij jou in de buurt kan vinden. De eerste stap is dan ook om comfortabel te worden met backpacken of meerdaagse wandelingen / tochten.
     • Experimenteer met kamperen in de winter.Terwijl de meeste vaardigheden die je bij zomerse backpacktrips opdoet direct van toepassing zijn op bergbeklimmen, is er één belangrijk ontbrekend element: de kou. Om over te schakelen van backpacken naar bergbeklimmen moet je alle gebruikelijke wandel- en kampeervaardigheden kunnen uitvoeren, van het opzetten van de tent tot koken, het kiezen van de juiste kleding voor het plannen van geschikte maaltijden, in de sneeuw, ijs en kou.
       • Leer de fundamenten van klimmen. Je hoeft geen echte bergbeklimmer te zijn om een ​​bergbeklimmer te worden. Jij moet echter wel de basiskennis kennen. Het gebruik van een harnas, vastmaken en vastbinden aan een touw zijn de belangrijkste vaardigheden. De beste manieren om deze vaardigheden te leren, is een dag of twee doorbrengen in een klimhal.
         • De volgende stap nemen. Je backpackt elk weekend. Je bent naar de klimhal geweest en op verschillende winterkampeertochten. Het was leuk, maar nu ben je klaar om de bergen in te gaan. Als dit klinkt zoals jij, is het tijd om de volgende stap in nog meer klim avonturen te zetten!

     Avontuurlijke geest

     Bezit jij ook een avontuurlijke geest en wil jij met hulp van Actioncam-Mania gaan klimmen om zo nog meer van die wel heel bijzondere natuurlijke steile wereld te houden. Onthoud dan: Het bereiken van de top van een bergtop is niet altijd gemakkelijk, maar het is wel altijd de moeite waard!

     Actioncam-Mania helpt je graag op weg naar jouw enerverende hemelse pad!

     https://www.actioncam-mania.nl/catalogsearch/result/?cat=0&q=klimmen

     Bronnen: wikipedia en matadornetwork