De Xiaomi Mi Sphere VR camera is een ongelooflijk kleine 360 graden 23.88MP actiecamera met een uitzonderlijke beeldkwaliteit. De Xiaomi (spreek het uit als: ‘show me’) Mi Sphere camera is een dun stand-alone camera welke  4K 360 graden foto’s en video’s kan vastleggen.

Deze Xiaomi combineert twee 190 graden F2.0 groothoek of ‘fisheye’ lenzen met twee Sony IMX 206 sensoren. Omdat elke lens iets meer dan 180 graden kan vastleggen, voegt de camera op intelligente wijze de twee afbeeldingen aan elkaar toe om zo een bijna naadloze, volledige 360 graden bol te vormen.

De Mi Sphere wordt in zijn doos direct al vergezeld door een mini-statief, een beschermhoes en een USB-kabel. Dit mini-statief biedt een uitstekend ontwerp welke alsook uitermate geschikt is voor gebruik in de hand.

Er zijn drie bedieningsknoppen op de camera die de voeding, WiFi en sluiter bedienen. Er is geen scherm, dus alle instellingen plus afbeeldingsvoorbeelden worden via de officiële mobiele app bediend en weergegeven.

Aan de linkerzijde van de Mi Sphere vind je de USB oplaadpoort en de Micro SD kaartsleuf. Wanneer je de camera inschakelt, knipperen er twee lampjes en daar blijft vervolgens één lampje van branden, afhankelijk of de camera in zijn foto- of videomodus staat. Je kan hier ook snel tussen schakelen door op de aan/uit knop te drukken (ingedrukt houden schakelt het apparaat uit).

De VR camera is erg licht maar voelt niet goedkoop aan. De materialen zijn van behoorlijk hoge kwaliteit en kunnen de lichtste vallen en stoten overleven. De lenzen zijn kleiner dan bij de meeste 360° camera’s, dus hebben zo minder kans op krassen, maar blijven nog steeds erg fragiel.

De 4K video opnames via de superieure lenstechnologie van de Mi Sphere hebben veelal een uitstekend dynamisch bereik en worden nauwkeurig ‘gestitched’ / samengevoegd. De beweging is soepel en de lichtbalans wordt eveneens goed afgehandeld.

De ‘stitching’van de opnames zijn heel nauwkeurig en dit komt waarschijnlijk door het speciale ontwerp van de camera. Omdat deze 23.88MP Mi Sphere zo dun is, bevinden de twee lenzen zich redelijk dicht bij elkaar, waardoor het voor de software gemakkelijker wordt om het 360° beeld nauwkeurig samen te stellen.

De Xiaomi Mi Sphere wordt ook geleverd met stabilisatiesoftware, waardoor de videobeelden stabieler lijken in vergelijking met andere 360° camera’s.

Er is alsook een time-lapse en slow motion-functie. Deze time-lapse functie is echt geweldig. Je kan hiermee overal tussen de 1 seconde en 60 seconden een time-lapse opnemen, alhoewel voor realistische intervallen meestal 5 seconden gebruikt wordt.

Eén van de belangrijkste mogelijkheden van de Xiaomi 23.88MP Mi Sphere is de mogelijkheid van foto opname’s in het zogenaamde ‘RAW’ formaat. Hiermee kan de gebruiker DNG-bestanden opnemen, welke vervolgens leesbaar zijn in Adobe Photoshop, evenals de meeste andere bekende fotobewerkingsprogramma’s. Door RAW foto’s te maken, heeft de gebruiker veel meer controle over kleurbewerking in de postproductie en produceert het ook de hoogst mogelijke beeldkwaliteit.

De 360° fotografie is waar de Mi Sphere echt schittert: de camera kan 23 megapixel foto’s maken met een totale resolutie van 6921 x 3456. In feite kan de Mi Sphere grotere 360° foto’s maken dan de meeste andere vergelijkbare camera’s die twee keer zo duur zijn.

De Mi Sphere app is beschikbaar in de Google Play Store en de Apple App Store. De hoeveelheid camera instellingen dat je met deze app handmatig kan bedienen is echt indrukwekkend te noemen: Belichting, sluitertijd, ISO en witbalans zijn allemaal direct regelbaar, waardoor jij de camera instellingen eenvoudig kan aanpassen aan allerlei verschillende omstandigheden.

De Xiaomi Mi Sphere is één van de beste 360° camera’s in het betaalbare budget segment. Sterker nog: het is in feite de 360 VR camera met de beste prijs die er op dit moment verkrijgbaar is.

Aanschouw de magische wereld van 360 graden met een Xiaomi 23.88MP VR camera van Actioncam-Mania.nl

https://www.actioncam-mania.nl/catalogsearch/result/?cat=0&q=Xiaomi+VR

Compleet test bericht in Engels met video’s en zo: http://www.threesixtycameras.com/xiaomi-miijia-mi-sphere-hands-review-chinese-dragon/