“Hoe maak ik betere foto’s?” Dat is een vraag die veel fotografen zichzelf af en toe stilletjes zullen afvragen. Als jij net bezig bent de kunst van fotograferen aan het leren, dan biedt deze Actioncam-Mania lijst van tips misschien wel wat wijsheid die je later wanneer jij op pad bent wellicht ietwat nuttig vindt.

Kom dichterbij!

Het was de beroemde fotojournalist Robert Capa die ooit zei: “Als jouw foto’s niet goed genoeg zijn, dan ben je er niet dicht genoeg bij.” Hij had het hier over jouw deelname aan de actie.

Indien jij het gevoel hebt dat jouw opnames niet opvallend genoeg zijn, kom dan een stap of twee dichterbij je onderwerp. Vul het kader met jouw onderwerp en ervaar hoeveel beter jouw foto er nu uit kan zien zonder zoveel verspilde ruimte. En des te dichter jij bij het onderwerp bent, des te beter je alsook hun gezichtsuitdrukkingen kunt zien.

Gebruik een flitser overdag

Je denkt misschien dat jij enkel ‘s nachts of binnenshuis flitslicht moet gebruiken, maar dat is helemaal niet het geval. Als het een extreem heldere dag buiten is en de zon harde schaduwen op jouw onderwerp laat vallen, schakel dan jouw flitser in. Door extra licht op je onderwerp te forceren, kan je al die lelijke schaduwen invullen om zo een gelijkmatiger belichting te creëren.

Gebruik f/4

Volgens de fotograaf Peter Wallis is f/4 het veelzijdigste diafragma. Als jij namelijk een groot diafragma gebruikt met bijvoorbeeld een lange lens (200 mm - 400 mm), dan kan je eenvoudig het onderwerp van de achtergrond scheiden. Dit helpt flink mee om het onderwerp meer op te laten vallen. Werkt veelal als een tierelier!

Maak een grapje

Een goed getimede grap levert altijd een natuurlijkere glimlach op dan alleen maar “cheese of effe lachen” te zeggen, vindt portretfotograaf Dean Bottrell.

Lees de handleiding van je camera

Ben niet net zo een als vele anderen, door die camera manual van jouw camera in de verpakking te laten. De beste manier om namelijk te weten wat jij precies met je camera moet doen, is om de handleiding daadwerkelijk te lezen.

Elke camera is anders, dus door de handleiding te lezen, leert jij absoluut alle functies kennen waartoe het in staat is...

Stop met ‘chimping’!

Chimping is het controleren van de foto op het achterscherm van jouw camera. Het is, volgens de reis en nieuws fotografe Marina Dot Perkins, één van de slechtste gewoontes die digitale fotografen kunnen ontwikkelen. Door continu achterop het schermpie te koekeloeren zou jij namelijk alle speciale momenten echt kunnen missen. Die foto’s kan jij ook wel later bekijken. Dus vooral lekker doorgaan met klikken!

Creëer met licht

Maak nooit foto’s met de zon direct achter je. Volgens de nieuwsfotografe Patria Jannides creëert dit een saai en vlak licht op het onderwerp. Als jij met de lichtbron naast of achter het onderwerp fotografeert, dan kan jij deze met het licht vormgeven en zo een interessantere foto maken.

Welnu, schaar je met jouw favoriete camera en Actioncam-Mania gear uit de voeten en ga prachtige opnamen maken!

En vergeet binnenkort niet terug te komen voor deel 2 van handige fotografie tips!

https://www.actioncam-mania.nl/

flitser