Je fiets klaarmaken voor de lente is iets wat gedaan kan worden zodra het weer tijd is om op het zadel te springen. Dan is het juiste moment aangekomen om de spinnenwebben er vanaf te stoffen en jouw dierbare fiets wat extra onderhoud te geven. Plus indien nodig wat nieuwe bicycle parts van Actioncam-Mania er aan toe te voegen of onderdelen te vervangen.

Had jij jouw fiets ook een beetje weggestopt voor de winter? Heeft het in jouw schuurtje nauwelijks het daglicht gezien? Of heb jij jouw ‘zomerse’ fiets binnen gehouden om het te laten wachten op de wat warmere maanden? Hoe dan ook, de lente komt eraan, dus is het tijd om weer aangenaam te gaan fietsen.

Gelukkige ‘fiets-o-holics’

Net als grote beren en enkele mensen, hebben sommige fietsen eveneens de neiging om in de wintermaanden te gaan overwinteren. Natte weersomstandigheden, een ijskoude plus harde wind en donkere dagen zijn namelijk niet echt het favoriete klimaat van een fiets, dus begrijpen wij het ook wel dat die fiets van jou en z’n baasje ietwat terughoudend zijn geweest om naar buiten te gaan!

Maar zodra we de lente ingaan en er hoop is op fijne warmere dagen, dan zien we langzaamaan steeds meer tweewielers op de wegen rijden, met daarop veel gelukkige ‘fiets-o-holics’!

Zorg er natuurlijk dan wel voor dat jouw fiets in topconditie is, voordat je op pad gaat. Lees daarom de volgende tips van een fietsenmaker om te leren hoe jij jouw fiets klaarstoomt voor de lente.

Fiets lente klaarmaken

Het allereerste dat gecontroleerd moet worden, zijn de banden. Banden verliezen namelijk lucht wanneer ze worden opgeslagen voor de winter. Als je er nog niet één hebt, schaf dan goede luchtpomp aan. Zorg er idem voor dat de wielspaken recht en strak zijn. Gebruik een spaaksleutel als ze moeten worden vastgedraaid.

Controleer na de banden je fietsketting. Deze mag niet al te veel bewegen. Te los en het zal loskomen, maar te strak en het kan jouw fiets beschadigen. Smeer de ketting, de voor- en achterwielen en alle bewegende delen in het crankstel in met een droog smeermiddel of WD40 spray.

Controleer de remmen. Defecte remmen zouden de opwinding in de lente te fietsen zeker snel wegnemen. Controleer of deze goed contact maken met de wielen. Vervang versleten remblokjes en zorg ervoor dat de remblokken beide wielen activeren zonder eraan vast te blijven zitten.

Stel de versnellingen af. Schakel terwijl jij jouw fiets ondersteboven houdt en je aan de pedalen draait. Zorg ervoor dat deze soepel schakelt en dat de ketting gecentreerd blijft op iedere versnelling.

Pas de zithoogte aan. Een los of verkeerd uitgelijnd zadel maakt jouw eerste rit van het seizoen als snel behoorlijk ongemakkelijk. Is het zadel niet aangenaam genoeg, kijk dan op Actioncam-Mania eens naar een prettig nieuw zadel of een heerlijke gel pad voor op het zadel.

Bel met je fietsbel

Maak jouw geliefde fiets ook piekfijn lenteklaar voor een eerste soepele voorjaarsrit met deze handige bovenstaande fietsonderhoudstips en bicycle parts van Actioncam-Mania!

Bel even vrolijk met je fietsbel om de vrije natuur volop te begroeten zodra jij daarin ook weer zalig op pad bent!

bicycle parts