De oorsprong van instantfotografie is terug te voeren naar de jaren veertig van de vorige eeuw, toen de wetenschapper Edwin Land met zijn gezin op vakantie ging. Hij nam er een paar foto’s van zijn kinderen voor het fotoalbum, zoals de meeste vaders dat doen. Toen zijn dochter echter de interessante vraag stelde “waarom de foto's niet direct konden worden bekeken?”, was dit voor Land een moment van tijdelijke verbijstering, maar tevens een inspirerende vonk. Zijn werk resulteerde in de release van de allereerste Polaroid camera, het Land Model 95, in 1948.

Succes en neergang

Het succes van het Polaroid cameramerk was groot, en was vooral bekend om zijn succes in de jaren 70 en 80. Na verloop van tijd verminderde de komst van digitale fotografie echter de aantrekkingskracht van instantcamera’s. Polaroid moest uiteindelijk een faillissement aanvragen en in 2008 kondigde het dan ook aan dat het zou stoppen met het maken van instant camera’s.

Het Polaroid merk en de verbonden activa bleven daarna van eigenaar veranderen, maar de productlijn van het bedrijf omvat nu digitale camera's die kleurenfoto’s afdrukken. Zo herhaalt de geschiedenis zich een beetje en genieten jongere generaties gelukkig ook van Polaroid instant camera’s, alleen kan jij bij deze nieuwe generatie Polaroid camera’s wel kiezen welke foto’s je wilt afdrukken...

Polaroid Snap en Fujifilm camera’s

De moderne Polaroid Snap instant digitale camera herleeft dan ook het plezier dat je ooit met de klassieke Polaroid filmcamera’s kon beleven, maar biedt het gemak van een digitale opname en de implementatie van ZINK Zero Ink technologie. Hiermee kan je in minder dan een minuut 2 x 3 inch fotoprints mogelijk maken.

Daarnaast is Fujifilm ook flink medeverantwoordelijk voor het feit dat instant filmcamera’s de laatste jaren een comeback maken. De Fujifilm Instax Mini 8 en 9 van de fabrikant zijn bijvoorbeeld bestsellers geworden, en een van de belangrijkste redenen daarvoor is de lage kostprijs. Daarnaast leveren zij tevens de geavanceerdere Instax W300 en Mini LiPlay Fujifilm modellen.

Het genot van instant foto’s

En ook al lijken deze fysieke foto’s als iets abnormaals in de moderne wereld van sociale media en daaraan verbonden technologie. Mensen dragen dan ook geen foto’s van hun vrienden en familie meer met hun mee, want ze hebben hun telefoons! Maar er is iets heel bevredigend aan zo’n polaroidcamera.

Het kan namelijk heerlijk zijn om een foto in je hand te kunnen houden, slechts enkele seconden na het maken ervan. En ook al is die unieke polaroidcamera misschien niet voor iedereen, het blijft super charmant.

Voor velen onder ons zal het gevoel van een fysieke foto in je hand toch nog de sociale media en technologie qua voldoening overtreffen, want het is echt wel wat anders dan even een foto ergens online tevoorschijn te toveren. Wanneer jij fotografisch een beetje romantisch ingesteld bent, dan zal jij deze bewondering ook vast wel delen.

Plezier voor iedereen

De glam rock groep Japan bracht in de 80-er jaren het album “Gentlemen take Polaroids” uit, maar het hoeven echt niet alleen heren te zijn die zich hier mee bezig houden. Wij wensen daarom iedereen die graag direct een foto resultaat wil zien heel veel plezier met een instant camera.

Welnu, indien jij na dit alles te lezen ook voor een Polaroid of Fujifilm instant camera gaat, dan heeft Actioncam-Mania nog wel wat fijne accessoires voor jou klaar liggen. Alvast veel magisch klik-klak-klaar plezier toegewenst!

polaroid