Succesvol vissen is niet altijd eenvoudig. Je hebt namelijk de juiste omstandigheden nodig met een perfecte balans tussen geduld, vaardigheid en kennis. Plus een beetje geluk hebben helpt ook een beetje.

Eén van de meest essentiële (en voor de hand liggende) onderdelen van de uitrustinglijst van een visser is uiteraard hun hengel. Deze zogenaamde fishing rods helpen vissers om hun aas of kunstaas met precisie, kracht en afstand in het water te krijgen terwijl ze aan het einde van hun lijn op zoek zijn naar hun fortuin, dus meestal een flink grote vis!

Niet iedere hengel is hetzelfde

Niet iedere hengel is echter op dezelfde manier gebouwd en bepaalde hengels kunnen dan ook voor bepaalde vissers beter zijn. Maar voordat je bepaalt welke lengte en stijl jij wenst, zou je eerst alle verschillende componenten van jouw hengel moeten kennen.

Vanaf de onderkant van je hengel is het handvat alwaar je deze vispaal natuurlijk vasthoudt. Langere handvatten zijn veelal beter voor verderweg werpen, omdat jij dan beide handen kunt gebruiken. Kortere handvatten kunnen vissers assisteren die kortere worpen willen maken, met één hand willen werpen of misschien zelfs de ‘roll-cast’ techniek onder de knie willen krijgen.

Als jij je verder naar boven op de hengel beweegt, vindt je de molenhouder. Dit is waar jij jouw vismolen monteert. Het hoofdasgedeelte van jouw hengel wordt de blank genoemd. Langs de blank zitten geleiders, de ronde stukken waar jij jouw vislijn doorheen rijgt voor extra controle. En als jouw hengel inklapbaar is, dan beschik je over enkele hulzen: een mannetje en een vrouwtje... Jawel, ik heb dit ook niet zelf bedacht!

De hengel voor jouw vissttijl

Nu jij alle basisonderdelen van een hengel kent, kan jij aanvangen met het te bepalen welke hengel het beste bij jouw visstijl past. Over het algemeen werpen kleinere hengels kortere afstanden, terwijl langere hengels langere afstanden afleggen. Elk type heeft echter een doel. In situaties waar ‘close combat’ met bijvoorbeeld grote vissen nodig is, kunnen vissers profiteren van het gebruik van een kortere hengel.

Kortere lengtes kunnen eveneens meehelpen bij het strijden met vissen, omdat ze vaak minder buigen dan de langere opties. Langere hengels blinken echter uit in hun vermogen om op lange afstanden een vislijn te werpen, waardoor ze ideaal zijn om meer water af te dekken en om ‘diep’ mee te vissen.

Een goede lengte voor beginnende vissers is meestal rond de twee meter. Met deze maat kunnen amateurs een gebalanceerde hoeveelheid werpafstand en nauwkeurigheid hebben, terwijl ze hun vaardigheden door ervaring kunnen verfijnen.

Materiaal en type hengel

Hengels kunnen worden veelal vervaardigd uit koolstof- of glasvezel. Gewoonlijk hebben hengels van koolstof de voorkeur bij meer gevorderde vissers vanwege hun stijfheid en vechtkracht.

Glasvezel is een stevigere materiaaloptie voor vissers, maar deze extra sterkte zorgt wel voor wat extra gewicht. Beginnende vissers kunnen echter profiteren van deze glasvezel hengels vanwege hun duurzaamheid en minder onderhoud.

En dan is er uiteraard nog de keus uit de vaste hengel en de spin-/werphengel. Vaste hengels zijn ontworpen met de geleiders bovenop de blank en stellen vissers in staat hun hengel beter en nauwkeuriger te positioneren. De spin- en werphengels zijn meestal kleiner en lichter dan hun tegenhangers en zijn veelal bedoeld voor het gebruik met flink draaiende haspels. Deze hengels hebben de geleiders aan de onderkant.

Jouw volgende vis avontuur

Als jij vervolgens de juiste keus maakt uit de collectie Actioncam-Mania fishing rods, dan beschik jij op je volgende visavontuur over de beste hengel om hier jouw visvangst mee te veilig te stellen!

hengel

fishing rods