In de afgelopen jaren hebben diverse fiets koplamp producenten allerlei grote verbeteringen aangebracht in het verhogen van de output en het verminderen van het gewicht van hun fietsverlichting.

Die vooruitgang werd vooral aangedreven door de vooruitgang in twee belangrijke technologieën: de overstap naar efficiëntere LED lampen welke aanzienlijk meer licht per watt produceren dan de oudere halogeen of andere varianten.

En daarnaast batterijen die veel meer vermogen in kleinere pakketjes verpakken. Het resultaat is daarmee een veel helderdere fiets verlichting met vergelijkbare of langere looptijden in behoorlijk compacte en licht van gewicht systemen.

Hoeveel helderheid

Als jij gewoonlijk bij daglicht of bij weinig licht naar het werk reist, volstaat een eenvoudige lichtset voor vóór op de fiets en achterop.

Als jij echter vóór zonsopgang en na zonsondergang rijdt, dan is een krachtigere koplamp voorop in combinatie met een knipperend achterlicht noodzakelijk.

En alhoewel het een beetje contra-intuïtief lijkt, onthoud hierbij dat des te helderder het omgevingslicht is, des te helderder alsook het verlichtingssysteem moet zijn dat jij nodig hebt om prima zichtbaar te zijn.

Waar wil je koplamp monteren?

De meeste koplampen worden aan het stuur bevestigd, maar sommige modellen kunnen alsook op een helm worden gemonteerd.

De stuurhouder is een goede basislocatie: Deze plaats is veiliger en is niet afhankelijk van een goede helm die geschikt is voor stabiele verlichting.

Helmbeugels zijn meer geschikt voor nachtelijke mountainbiketochten, waarbij jij wellicht liever een verlichting wenst te gebruiken welke jouw blik volgt in plaats van waar de fiets naar wijst.

Een helmhouder kan alsook een goede secundaire locatie zijn voor als jij twee koplampen wilt gebruiken, omdat deze gebundelde lichteenheid dan vanuit verschillende posities schaduwrijke gebieden verlicht en eveneens voor een meer gelijkmatige verlichting zorgen.

Weg verlichting fiets

Fiets verlichting voor op de weg zijn opgesplitst in twee categorieën: De koplampen en systemen welke voldoende verlichting bieden om jou te laten zien wat er op jouw pad is en de andere variant welke eenvoudigweg enkel zijn ontworpen om ervoor te zorgen dat jij door andere weggebruikers gezien wordt.

Off-road verlichting

Maar als jij op zoek bent naar een koplamp voor off-road rijden, dan heb je absoluut iets krachtigers nodig dat onverlichte paden in bijvoorbeeld een donker bos kan verlichten. En vergeet uiteraard ook niet hoelang een koplamp systeem mee kan gaan als die bijvoorbeeld op een via USB op te laden batterij beschikt.

Goed zien en gezien worden op de fiets doe je allicht met de beste type fiets koplamp van Actioncam-Mania. Bekijk zelf even naar deze unieke online koplamp collectie, dan kan jij misschien ook aangenaam ‘verlicht’ worden in de uiteindelijke keuze mogelijkheid!

fiets koplamp