Bijna iedereen heeft nu een krachtige videocamera op zak: een smartphone. En met een beetje oefening en het in acht nemen van enkele belangrijke tips, kan zelfs jij (ja jij!) geweldige beelden opnemen, vloggen of zelfs een indiefilm of documentaire met enkel jouw smartphone opnemen.

In een poging om jou mee te helpen hoe jij dit op de best mogelijke manier kan realiseren, heeft Actioncam-mania een aantal handige tips verzameld. Plus het volgen van deze tips zou zeer zeker moeten resulteren in betere, nog geweldiger video’s.

Film in de ‘landscape’ stand. Niets verpest een geweldige video meer dan twee zwarte verticale balken langs beide kanten van jouw video. Om deze amateurfout te voorkomen moet je tijdens het opnemen echt de landschap/horizontale oriëntatie gebruiken.

Framing. Vul nu het kader volledig op met jouw onderwerp. Je kan hem of haar ook iets vanuit het midden plaatsen om een meer visueel interessante scène te creëren. Oefening baart kunst!

Zoom. Niets is beroerder dan digitale zoom. De meeste smartphones beschikken helaas over digitale zoomlenzen, maar dit zijn slechts softwaretrucs waarmee je jouw onderwerp dichterbij lijkt te laten komen... Maar niet zonder een overvloedige hoeveelheden pixelatie. Een speciale tele lens kan uitkomst bieden (*).

Verlichting. We hebben allemaal wel eens een video gezien waarbij het onderwerp een gele huid heeft,  rode duivelse ogen toont in combinatie met super donkere achtergronden. De schuldige? Wel, tsja, het is een beetje de videograaf ... maar ook wel het gebruikte videolicht.

Smartphones zijn uitgerust met kleine LED lampjes die vaak te helder zijn en de kleurtemperatuur van video’s gemakkelijk in de war kan maken. Als je in het donker wenst te filmen, dan zou je dus van een andere lichtbron gebruik moeten maken. Zoals met een LED studio lamp, die soms standaard meegeleverd wordt bij een PULUZ smartphone video rig.

Achtergrondverlichting. Er is nog iets anders wat je in gedachten moet houden wanneer jij in het algemeen aan video licht en verlichting denkt: vermijd opstellingen met tegenlicht. Jij kan mogelijkerwijs mensen en hun gezichten zien wanneer ze van achteren worden verlicht, maar jouw smartphone camera kan dit meestal niet en zal zo beeldmateriaal produceren met een donker figuur in een fel halo licht.

Accessoires. Laten we eerlijk zijn: smartphone camera’s zijn gewoon niet zo goed als de krachtpatsers van bijvoorbeeld Canon, Nikon of Sony. Als je dus jouw video vaardigheden op jouw smartphone naar een hoger niveau wenst te tillen zonder een dure DSLR te kopen, dan kan je overwegen accessoires aan te schaffen die het werkelijke potentieel uit je camera halen.

Jij kan hier van alles voor krijgen, van statiefbevestigingssystemen als de PULUZ smartphone video rig tot creatieve lens uitbreidingen (via i-Mania.nl).

Geniet van het maken van professionelere smartphone video opnames met hulp van i-Mania en Actioncam-Mania.nl!

https://www.actioncam-mania.nl/catalogsearch/result/?cat=0&q=smartphone

(*) Via: https://www.actioncam-mania.nl/catalogsearch/result/?cat=0&q=tele+lens+

Bevat pocket-lint smartphone tips