Het vissen in de zomer is veelal gebaseerd op twee dingen. Ten eerste zijn er de vroege ochtenden en late avonden. Ten tweede bestaan er hoge watertemperaturen en zowel actieve als inactieve vissen. Wat er hier bedoeld wordt met actief en inactief? 

Welnu, dit gaat meestal hand in hand met deze koelere ochtenden en avonden. Lees hier via Actioncam-Mania hoe jij jouw fishing feest in de zomer toch nog compleet kan maken!

De vroege ochtend of late avond 

Als jij als een verwoed visser bent die in de zomer een baars wilt vangen, is het nodig om jouw vistrips in de vroege ochtend of late avond in te plannen wanneer de temperatuur lager is. Hoewel onze beroemde baars van hoge watertemperaturen houdt, zijn ze vaak minder actief tijdens de middag wanneer de zon op z’n hoogst staat en de luchttemperatuur alsook het hoogst is. 

Daarnaast bestaan er verschillende technieken waarmee je jouw baars in zowel ondiep als diep water kan vangen. Wat zijn dit dan voor technieken? 

Allereerst is er vaak aardig wat vegetatie in de zomer in het water en is het meestal redelijk ondiep waar de vis zich meestal bevindt. Er zijn allerlei soorten aas en technieken die je dan in de zomer kan gebruiken.

Een ‘plugje’ of ‘crankbait’ 

Een zogenaamd ‘plugje’ (in het Engels prachtig ‘crankbait’ genoemd) wordt steeds populairder en is dan ook een fantastische vistechniek om te gebruiken, en niet eens alleen maar in de zomer. 

Zo’n plug is prima te gebruiken als er water boven de vegetatie is, zodat jij met jouw aas recht boven de bedekking kan vissen waar de vis zich vaak verstopt. Dit kan soms de oplossing zijn wanneer de baars lastig te vangen is. Zo’n plug is in veel mooie kleuren verkrijgbaar en er is supergemakkelijk mee te vissen. ‘Gooi’ het gewoon het water in of maak er met tussenpauzes kleine bewegingen mee waardoor het aas langzaam stijgt.

Een ‘jerkbait’ 

Een ‘jerkbait’ is een ander type aas dat steeds meer support krijgt bij het vissen op baars. Deze kan ook in ondiepe gebieden gebruikt worden waar er vegetatie is, maar dit soort aas wordt vaker gebruikt als er scholen vissen zijn en er roofdieren (zoals de baars zijn) die zich daaraan willen voeden.

Een ‘swimbait’ 

Als laatste hebben we het hier nog even over een ‘swimbait’. Zo’n een swimbait bestaat uit meerdere delen en lijkt net een echte vis waarbij de staart door de weerstand in het water zeer natuurlijk heen en weer kan bewegen! Met dit type aas en met de juiste vistechniek is er geen plek waar je niet succesvol kunt vissen. 

Maar wat als je niet in de ochtend kunt vissen? Het goede nieuws wat wij van Actioncam-Mania voor jou hebben is dat er nog steeds goed een baars op het midden van de dag gevangen kan worden, als je maar weet wat je doet (en niet bang bent om de vistactiek een beetje aan te passen)!

Een ‘middagbaarsje’ te vangen 

Hier zijn drie tips om jou te assisteren om een ‘middagbaarsje’ te vangen: 

Met de zon op zijn hoogtepunt en de recreatieve menigte in volle kracht, worden de baarsen in de middag geconfronteerd met een constante stroom van lawaai, commotie en lichtpenetratie. Dus doen zij vaak precies wat jij ook onder die omstandigheden zou doen: ze verstoppen zich. 

Eén van de topbestemmingen voor het verbergen van baars is een diepe schaduwrijke omgeving, waar zij zich veilig nestelen totdat het rumoer weer kalmeert. Dit is waar jij dan ook naar een baars op zoek moet of kan gaan. 

Een baars heeft de neiging om tijdens het heetste deel van de dag een periode van inactiviteit in te gaan, net zoals mensen dat ook doen wanneer ze geconfronteerd worden met een behoorlijk warme zomerdag.

Fijne vispresentjes 

Evenzo willen de meeste mensen (vaak mannen) waarschijnlijk ook wel een lekker biefstukje als lunch voorgeschoteld krijgen. Een baars denkt dit ook en zal dus niet hun neus optrekken voor een grote traktatie. Gebruik zodoende fijne vispresentjes om ze aangenaam te verleiden. 

En vis grondig! Want zo’n middagbaars is ook vaak redelijk onwillig om jouw aas te achtervolgen, waardoor het van groot belang is om elk stukje van jouw visstek grondig te gebruiken met meerdere pogingen en vooral vanuit allerlei hoeken. 

Hopelijk bevorderen deze bovenstaande Actioncam-Mania fishing tips de kans dat jij in deze zomer toch nog op baars kan vissen en wellicht ook nog eens een prachtexemplaar weet te vangen! 

fishing