Wie aan het woord ‘Pilates’ denkt, denkt dan veelal als eerste aan de bekende uitdrukking: ‘Hocus pocus pilatus pas’.  Deze woorden zijn een vervorming door het volk van ‘Ponto Pilato passus sepultus est’.

En hier komt het vandaan: De priester stond met zijn rug naar de kerkgangers en vóór het altaar. Het gewone volk geloofde dat hij dan een geheimzinnig toverstukje uithaalde, maar in principe vertelde de priester dat Christus onder Pontius Pilatus leed en hij vervolgens werd begraven)...

Die kerkgangers konden helaas geen latijn... Maar die bekende ‘Hocus pocus, Pilatus pas’ werd een populaire verzonnen toverspreuk welke reeds in de 16e eeuw gebruikt werd door goochelaars die graag indruk wilden maken op het publiek. Het wordt als een soort toverformule gezien.

Toveren met woorden is al iets bijzonders, maar toveren met je eigen lichaam is wellicht nog veel unieker! Dat is misschien hoe je de lichaamsbewegingen van ‘Pilates’ kan omschrijven...

Pilates is een fitnesssysteem van allerlei oefeningen, speciaal ontworpen om fysieke kracht, flexibiliteit en houding te verbeteren en mentaal bewustzijn te vergroten.

Dit systeem werd in het begin van de 20e eeuw door Joseph Pilates uitgewerkt. Pilates noemde zijn methode Contrology omdat hij ervan overtuigd was dat zijn oefeningen de mentale vermogens gebruiken om de spieren te beheersen.

De nadruk van de methode ligt dan ook bij de spieren die ervoor zorgen dat het lichaam in de correcte balans staat en de wervelkolom optimaal ondersteunen.

Wie kan profiteren van Pilates?

Het lijkt erop dat bijna iedereen tegenwoordig aan Pilates doet of geïnteresseerd is in het starten van een Pilates oefenprogramma.

En één van de beste dingen die over de Pilates methode verteld kan worden, is inderdaad dat deze oefeningen héél goed werkt voor een heel brede groep mensen.

Zo zijn atleten en dansers er dol op, net als senioren, of vrouwen die terugkomen van de zwangerschap en die personen die zich in allerlei verschillende stadia van fysieke revalidatie bevinden.

Kernkracht

Kernkracht is de basis van alle Pilates oefeningen. Terwijl jij jouw kernkracht ontwikkelt, ontwikkel je eveneens stabiliteit over je gehele romp. Dit is dan ook één van de manieren waarmee Pilates mensen meehelpt rugpijn te overwinnen.

Wanneer de romp goed is gestabiliseerd, dan wordt vervolgens de druk op de rug verlicht en kan het lichaam vrij en efficiënt bewegen.

Platte buikspieren

De platte buikspieren (jawel, echt waar!) die Pilates bevordert, zijn het natuurlijke resultaat van een oefensysteem dat de kernkracht en flexibiliteit benadrukt door middel van de harmonieuze coördinatie van spieren en skeletuitlijning in dienst van sierlijke, efficiënte activiteit.

De buikspieren worden versterkt, maar ze worden alsook getraind om goed samen te werken in een volledig geïntegreerd lichaam dat zich op een hoog niveau verhoudt tot zichzelf en zijn omgeving...

Matwerk en apparatuur

Pilates oefeningen worden gedaan op een mat op de vloer of op speciale trainingsapparatuur ontwikkeld door Joseph Pilates. De Pilates trainingsapparatuur maakt meestal gebruik van katrollen en weerstand van het eigen lichaamsgewicht van de deelnemer hierop.

Aan de slag met Pilates

Pilates kan het beste geleerd worden in een combinatie van lessen en thuisworkouts. Met wat Pilates tools van Actioncam-Mania kan ook jij meteen aan de slag gaan met een heerlijk Pilates beginnersprogramma. Nou vooruit, start nu ook al met deze lichamelijke magie met de woorden: ‘Hocus Pocus PILATES pas’... En weg is die buik!

Pilates