Wat is dat? Daar... bovenop je hoofd! Is het een cap? Een helm? Een chapeau? Een fedora? Hoe jij ze ook mag noemen, wij Actioncam-Mania mensen houden ervan een hoed te dragen!

Heb jij er ooit wel eens over nagedacht over hoe hoeden zijn ontstaan? Wie was de eerste persoon die ooit dacht: “Hmm ... ik denk dat ik vandaag graag rondloop met een passend stuk materiaal bovenop mijn hersenpan!?”

De eerste hoed

Natuurlijk weet niemand echt wie als eerste hoedjes uitvond of wanneer ze dat deden. Het was waarschijnlijk één van de eerste prehistorische mensen die eerst een dierenhuid aantrokken om zijn hoofd te beschermen tegen de zon en de elementen.

Historici kunnen bevestigen dat hoeden al heel lang bestaan. In feite hebben hoeden een prominente rol gespeeld tijdens de ontwikkeling van de beschaving. Historici hebben hoeden gevonden in de artwork van oude beschavingen, waaronder Egypte, Griekenland, Rome en China.

De eerste hoofdbedeksels werden waarschijnlijk als een hoed gebruikt voor utilitaire doeleinden, zoals bescherming tegen de natuur en het weer. Het duurde waarschijnlijk niet lang voordat hoeden zowel een fashionstatement als een statussymbool werden.

Fashion en status

Oude kunstwerken uit Egypte onthullen bijvoorbeeld goden en koningen met mooie hoeden. In het oude Rome en Griekenland mochten de laagste lagen van de samenleving geen hoeden dragen. Bij het verworden van officiële burgers kregen ze echter een hoed te zien als een symbool van hun nieuw verworven status.

Door de eeuwen heen werden hoedjes gemaakt van zowat elk materiaal dat je maar kunt bedenken. Eén van de eerste populaire materialen voor hoeden was waarschijnlijk stro. Een oude fresco gevonden op de muur van een tombe in Thebe in het oude Egypte toont een man met een strooien hoed.

Tegenwoordig zijn er gigantisch veel soorten hoedjes terug te vinden. Van sokmutsen tot baseball caps en beschermende helmen tot cowboyhoeden. Hun gebruik van vandaag varieert van bescherming en functie tot statussymbolen en modeverklaringen.

De baseball cap

En heb je er ooit bij stilgestaan hoe één van de populairste petten is ontstaan: de baseball cap of honkbalpet?

Welnu, tot 1954 konden honkballers ieder type hoed uitkiezen die ze maar wilden, gewoon om de zon uit hun ogen te houden. En dat is ongeveer waar het allemaal begon.

De eerste honkbalpetten waren gemaakt van stro. Ze werden voor het eerst gedragen door de New York Knickerbockers op 24 april 1849. Maar binnen een paar jaar begon het team een pet te dragen gemaakt van fijne merinoswol. En deze baseball cap werd al snel het prototype voor één van de meest populaire hoofd bedeksel stijlen van toendertijd en is dit ook vandaag nog steeds!

Ben jij ook op zoek naar een fijne zomerse hoed, beschermende helm of sportieve cap? Vind hier bij Actioncam-Mania allerlei aangename en modieuze modellen!

https://www.actioncam-mania.nl/catalogsearch/result/?cat=0&q=cap

https://www.actioncam-mania.nl/catalogsearch/result/?cat=0&q=hoed

https://www.actioncam-mania.nl/catalogsearch/result/?cat=0&q=helm

Via wonderopolis & baseball.epicsports