Als jij een verwoed wandelaar of backpacker bent, en af en toe in een heuvel- of berglandschap vertoeft, dan kan een hoogtemeter van Actioncam-Mania een krachtig navigatiehulpmiddel zijn in combinatie met een landkaartkaart en een kompas.

Wat is een hoogtemeter 

Een hoogtemeter is een speciale gadget dat de hoogte meet, en dan om precies te zijn de hoogte van een locatie boven het zeeniveau. De meeste hoogtemeters zijn barometrisch, wat betekent dat ze de hoogte meten door de luchtdruk van de locatie te berekenen. De luchtdruk neemt namelijk af naarmate de hoogte toeneemt. 

Maar houd er rekening mee dat deze hoogtemetingen soms ook kunnen veranderen als gevolg van het weer, omdat de luchtdruk tijdens een storm afneemt. 

Hoogtemeters zijn niet echt nieuw, maar ze zijn de afgelopen jaren wel heel veel in prijs gedaald en worden tegenwoordig ook wel als een extra functie in een buitensport horloge van Actioncam-Mania toegepast. Een specifiek hiervoor ontworpen apparaat kan echter een stuk nauwkeuriger zijn.

Onmisbaar navigatie trio 

De manier waarop je met een kaart, hoogtemeter en een kompas kan navigeren heeft zichzelf bewezen als een onmisbaar navigatie trio. 

Heb je ooit wel eens meegemaakt dat jij je op een behoorlijk heuvelachtig pad bevond dat geheel bedekt was met groen natuurmateriaal, of dat er geen belangrijke oriëntatiepunten waren, en jij bij jezelf afvroeg hoe ver je gewandeld hebt en hoeveel verder jij nog moet gaan? 

Een hoogtemeter kan op dat moment gebruikt worden om jouw locatie vast te stellen als je in een behoorlijk heuvelachtig terrein wandelt en jij een topografische kaart bij de hand hebt. En hoewel zo’n hoogtemeter al behoorlijk handig kan zijn als je over natuurpaden wandelt, schijnt haar functie pas echt wanneer je van een pad afstapt.

Een hoogtemeter in de bergen 

Weten hoe hoog je bent en hoe ver je nog moet klimmen, is een geweldige manier om jouw voortgang op een berg te volgen. Dit is met name handig op een lange uniforme helling met weinig oriëntatiepunten, of wanneer het zicht verminderd wordt als er wolken neerdalen of als het donker wordt. 

Het controleren van je ‘opstijgsnelheid’ is een uitstekende manier om jouw voortgang te volgen. Door zowel jouw toenemende hoogte als de tijd die jij hierbij nodig hebt te controleren, kan jij eveneens jouw aankomsttijd op de top inschatten. 

Deze techniek werkt even goed als jij bij een helling naar beneden gaat en eventueel van richting zou moeten veranderen. 

Het aanhouden van dezelfde hoogte voor als je rond een helling loopt (door een contourlijn te volgen), kan extreem moeilijk zijn bij slecht weer. Er bestaat dan een sterke neiging om tijdens de route hoogte te verliezen en van de helling af te dalen. 

Door te controleren of de hoogtemeting op jouw hoogtemeter constant blijft, kan je dan alsnog zonder problemen de trip afleggen. 

Zo zie of lees je maar weer, dat een hoogtemeter van Actioncam-Mania een waardevolle aanvulling kan zijn in jouw persoonlijke navigatie toolbox. Maar dan wel in combinatie met je persoonlijke navigatievaardigheden, en jouw landkaart plus kompas! 

hoogtemeter

kompas