We hebben het hier bij Actioncam-Mania vandaag even over iets heel bijzonders, maar tevens iets wat behoorlijk allerdaags is, namelijk: licht.

Wat is licht?

Volgens de beroemde encyclopædia Britannica, een algemene encyclopedie, bestaat er niet een simpel antwoord op de vraag wat licht is. Er zijn namelijk vele contexten waarin licht wordt ervaren, verkend en geëxploiteerd.

De natuurkundige wetenschapper is bijvoorbeeld geïnteresseerd in de fysische eigenschappen van licht, de kunstenaar (dus ook een fotograaf) in een esthetische waardering van de visuele wereld.

Licht waarnemen

Dankzij ons gezichtsvermogen is licht een primair instrument om de wereld waar te nemen en erin te communiceren. Licht van de zon verwarmt de aarde, stuurt wereldwijde weerpatronen aan en initieert het levensondersteunende proces van fotosynthese.

Op een nog grotere schaal hebben de interacties van licht met materie de structuur van het universum helpen vormen. Oef, dat licht is wel heel krachtig! Maar ook zeer zeker prachtig!

Licht verzendt daarnaast ook nog eens ruimtelijke en tijdelijke informatie. Deze eigenschap vormt de basis van de velden van optica en optische communicatie en een groot aantal daaraan gerelateerde technologieën.

Licht verspreiden

Technologische toepassingen die hierop gebaseerd zijn, zijn onder meer lasers, holografie en glasvezel telecommunicatiesystemen. Dit is iets waar menig fotograaf ook wel gebruik van maakt! Al was het enkel om lekker snel te internetten om jouw eigen portfolio online te beheren.

Licht kan echter nog veel meer dingen zijn, afhankelijk van de omstandigheden. Zoals een soort stralingsenergie die we met onze eigen ogen visueel kunnen waarnemen. Het kan de gloed zijn van een gloeilamp in jouw woonkamer of die warme, stralende stralen die van de zon afkomen.

Kunstzinnig licht

Licht speelt daarnaast tevens een grote rol in hoe onze ogen kleur waarnemen. De lichtbron bepaalt namelijk hoe onze ogen de kleur zien. Licht kan hierbij natuurlijk zijn of door de mens gemaakt zijn, maar hoe het ook wordt gecreëerd, we gebruiken elke dag licht. En de fotograaf gaat hier vervolgens wel heel kunstzinnig mee om!

De kracht van licht

Want de kracht van licht is de kracht van hoe de fotograaf zijn foto’s samenstelt. Want het maken van een verbluffende foto gaat en staat helemaal over hoe deze cameraman het licht ziet en vastlegt.

Verlichting is dan ook zeker één van de belangrijkste bepalers bij het creëren van een geweldige foto. Zo kost het voor iedere fotograaf tijd om het gehele basisconcept van licht te begrijpen, zoals het gebruik van zijverlichting, LED achtergrondverlichting plus het gebruik van licht om meer contrast of schaduwen te creëren voor impact. We hebben het hier nog niet eens over het gebruik van kleur zelf.

De kracht van licht mag duidelijk zijn. Bekijk het begrip licht nu dan ook een beetje in een ander daglicht dankzij deze extra ondersteuning van Actioncam-Mania. Of dit nu uit inzicht bestaat, of een echt magisch tastbaar LED licht!

licht