Waarom zijn al die action hero films tegenwoordig zo populair? Is het omdat we graag stoere films zien. Dat wij houden van beeldverhalen van personen die dingen kunnen doen die we zelf niet kunnen of mogen. Of houden we van verhalen over helden die al het onrecht aanpakken...

De actiefilm is een filmgenre waarin door de hoofdrolspeler een reeks uitdagingen wordt aangegaan die doorgaans bestaat uit geweld, langdurige gevechten, fysieke heldendaden en hectische achtervolgingen.

Actiefilms vertonen vaak een vindingrijke action hero die worstelt met ongelooflijke kansen, waaronder levensbedreigende situaties, een slechterik of een achtervolging die over het algemeen eindigt in de overwinning voor onze held.

Van de Clint Eastwood uit de jaren zeventig tot de knappe jongens van vandaag: Dit zijn de vijf types action hero’s.

Jaren 70: De cool loner. De basis voor de moderne actieheld werd gelegd door twee heel verschillende iconen, die één eigenschap deelden: alles kunnen zeggen door niets te doen. Aan de ene kant had je Clint Eastwood, de wrede anti-held die de volgende vier decennia het rolmodel zou worden voor zoveel actiehelden. En aan de andere kant was er Bruce Lee, één van de meest herkenbare mannen in de filmgeschiedenis.

Jaren 80: De bloeddorstige freak. Deze jaren waren dodelijk, onbezonnen en alles was tot het maximum opgedreven. En dat was niet alleen beperkt tot algemene esthetiek. De uitpuilende biceps van Arnold Schwarzenegger, Sylvester Stallone en Dolph Lundgren definieerden een generatie actiefilms waarin de slachtoffers maximaal opstapelden, de one-liners eindeloos waren en het geweld vaak onbegrijpelijk extreem was.

Jaren 90: De excentrieke dude. Grunge en alles alternatief werd populair en daarom moest de actieheld mee veranderen. Het begin van de jaren 90 betekende de komst van de echte krijgskunstenaar, Jean-Claude Van Damme en Steven Seagal werden enorme bioscooptrekkers met hun ensemble van snel afwisselende gevechtscombinaties en draaiende hieltrappen.

Start Millennium: De eenzame wolf. Het 9/11 drama had duidelijk een enorme impact op action cinema en zo werd het genre overgedragen aan de super action hero’s. Van de vele sterren die sinds de eeuwwisseling een actiefilm hebben gespeeld, heeft schijnbaar alleen Jason Statham zich als een echt blijvende 21e eeuwse action hero kunnen profileren.

Na 2010: De ‘pretty-boy’ hartenbreker. Vanwege het grote succes van Harry Potter en The Hunger Games worden actiesterren steeds jonger, wat betekent dat de films veelal gericht zijn op een tienerpubliek welke meestal uit jongere meisjes bestaat. Het nieuwe type action hero is gladgeschoren, schattig en wordt hoogstwaarschijnlijk op de muur van een tienermeisje geëerd of aanbeden. Liam Neeson is uiteraard de uitzondering...

Welk type action hero jij ook prefereert, als jij zelf jouw eigen action cam stunts maakt of heel misschien zelfs jouw persoonlijke actiefilm opneemt, doe dit met action hero waardig camera tools van Actioncam-Mania.nl

https://www.actioncam-mania.nl/catalogsearch/result/?cat=0&q=action+hero

Bron: esquire