Het (quartz) uurwerk

Een uurwerk (ook wel bekend onder de naam ‘kaliber’) is de motor van een horloge dat fungeert als een super krachtpatser om dit horloge met al zijn functies te laten werken.

Dit interne mechanisme in het uurwerk beweegt uiteraard zijn wijzers en stuurt eventuele extra functie aan, zoals een chronograaf, een jaarkalender of een dubbele tijdzone.

De beweging van al deze tijdwaarnemingsfuncties is het essentiële onderdeel van een horloge en houdt de juiste tijd bij. Een horloge zou zonder dit ‘tikkent hart’ gewoonweg niet functioneren!

Uurloopwerken

Er zijn talloze verschillende uniek horloge loopwerken die met behulp van hun bedrijfseigen innovaties door al hun makers worden vervaardigd, maar ieder van deze uurwerken valt in één van de volgende categorieën: kwarts of mechanisch.

Een eenvoudige manier om een quartz te onderscheiden van een mechanisch uurwerk is door naar de tweede wijzer te kijken. Op een quartz horloge levert de secondewijzer namelijk een tick-tick-beweging die één keer per seconde beweegt, terwijl mechanische horloges een meer vloeiende, vegende secondenbeweging maken.

De quartz-beweging

Quartz bewegingen zijn zeer nauwkeurig en vereisen minimaal onderhoud naast het vervangen van de horlogebatterij. Ze zijn veelal goedkoop omdat ze op batterijen werken en weinig bewegende onderdelen bevatten.

Hoe een quartz werkt

Een quartz uurwerk gebruikt een batterij als primaire voedingsbron en is meestal het type loopwerk dat jij in jouw standaard horloge terug zal vinden.

Om kracht te creëren in zo’n quartz horloge stuurt een batterij een elektrische stroom door een klein kwartskristal, waardoor dit kristal wordt gepolariseerd om zo trillingen te creëren. Deze trillingen houden de beweging oscillerend en drijven vervolgens het motortje aan om de wijshanden te bewegen.

Waarom een quartz horloge?

Er zijn 3 redenen waarom jij dit type horloge zou moeten overwegen.

  • Je hoeft niet veel geld uit te geven om een ​​fatsoenlijk model in huis te krijgen
  • Ze vergen heel weinig onderhoud, plus de kosten voor het vervangen van een batterij is ook minimaal.
  • Jij zal meer keuzes hebben met betrekking tot uurwerken en ontwerpen met quartz horloges

En dat laatste is een heel goede zaak als je het mij vraagt... En daar werkt Actioncam-Mania ook graag actief aan mee! Neem zelf maar een kijkje in onze uitgebreide sportieve en modieuze collectie.

https://www.actioncam-mania.nl/catalogsearch/result/?cat=0&q=quartz

Bronnen: wixonjewelers & irishinbirmingham