Vroeger toen jij nog klein was, was jij vaak geïntrigeerd door een non die een gewaad met een hoofddoek droeg. Want volgens de Heilige Traditie wordt de praktijk van christelijke haarbedekking aanbevolen in de Heilige Schrift... Het is zodoende verkeerd om geen hoofdbedekking voor bescheidenheid te dragen bij het ‘bidden en profeteren’. Maar hoe zit het nou met die ‘hijab’ scarf?

De hijab

Moslima’s dragen in het openbaar veelal een hoofddoek en dragen zo’n scarf of hijab meestal omdat zij dit als een islamitisch voorschrift zien. Zij baseren zich daarbij op een ayaat uit de Koran.

En alhoewel daar niet letterlijk staat dat het haar bedekt moet worden, wordt dit door Korandeskundigen doorgaans op deze wijze uitgelegd. Zij baseren zich daarbij mede op overleveringen welke terug zouden gaan tot de tijd van Mohammed.

Anderen personen menen echter dat tijdens het leven van Mohammed enkel zijn eigen vrouwen gesluierd en afgezonderd geleefd hebben en dat andere vrouwen dit later zijn gaan imiteren.

Weer anderen dragen een hoofddoek onder sociale druk, op vraag of eis van hun partner of familie, of ter bescherming van hun bescheidenheid.

Jawel, diezelfde bescheidenheid als bij de nonnen! Wist je echter dat het dragen van een hoofddoek oorspronkelijk geen islamitische, maar een Byzantijnse traditie was? Wie had dat nou gedacht!

De scarf of hoofddoek

Een hoofddoek wordt overigens wereldwijd in nog veel meer tradities of geloven toegepast. Denk maar aan een keppeltje en tulband, of een sluier voor de bruid wanneer je gaat trouwen.

In sommige Arabische en westerse landen refereert het woord hijab of hidjab aan het bedekken van het hoofd en lichaam, maar voor islamitische geleerden heeft de hidjab een bredere betekenis in de zin van zedelijk, kuis, behoudend of fatsoenlijk.

Die hidjab geldt dus, in tegenstelling tot het algemene westerse idee, ook voor mannen!

Ook al geven die hier in de praktijk zeer weinig of geen gehoor aan doordat er niet tegen wordt opgetreden: Zo is het bijvoorbeeld in Iran voor mannen niet toegestaan korte broeken te dragen in de openbare ruimte. Dat laatste geldt overigens ook al heel snel in bijvoorbeeld de (orthodoxe) kerk!

In Nederland en België zijn hoofddoeken veelal verboden in openbare functies en elke publieke, openbare dienstverlening, aangezien daar geen enkel religieus noch politiek symbool zichtbaar gedragen mag worden. In Nederland mogen openbare scholen de hoofddoek echter (nog) niet verbieden.

In tegenstelling tot een standaard sjaal in de winter of zomerse scarf heeft die hijab in de Westerse samenleving al heel wat tongen losgemaakt en discussies opgeroept.

Ieder in hun waarde

Laten wij ons echter niet direct blindstaren op het dragen van een hoofddoek, sjaal, keppeltje of toupetje... Maar laat ons door die individuele keuze heen kijken naar wat ons allemaal met elkander verbindt, om zo dus heel solidair met elkaar te kunnen zijn!

Wij van Actioncam-Media denken zodoende nèt als vele anderen: Laat ieder in hun eigen waarde, om welke reden men dan ook een scarf, hijab of andere (modieuze) sjaal wenst te dragen!

scarf

hijab