Ben jij ook een actief persoon? Als dat zo is, dan heb je zeker al vele malen intensief gewandeld of hard gelopen en hier en daar tevens wel een beetje aan hiking of trekking gedaan.

Maar wat is nu precies het verschil tussen wandelen en hiken, en wat houdt trekking in? Is hiking niet gewoon een synoniem voor wandelen, want je loopt hier toch ook gewoon bij? Laten wij van Actioncam-Mania dit eens wat verder uitspitten...

Hiking en wandelen

Hiken en wandelen verschilt heel simpel van het pad dat de persoon volgt. Bij wandelen gaat het natuurlijk om ‘gewoon’ wandelen. Maar wanneer jij echter ‘hiket’, betekent dit dat jij jezelf van een lagere hoogte naar een hogere hoogte beweegt.

Om wat specifieker te zijn met betrekking tot de paden die wandelaars en hikers nemen, wandelen hikers meestal op natuurlijke paden, zoals rotsachtige bergen, heuvels en terreinen met ruwe oppervlakken. Wandelaars lopen vaak op vlakke en harde oppervlakken zonder enige belemmering. Voorbeelden van specifieke hikers routes of paden zijn zodoende in bossen, bergen en natuurparken terug te vinden. Hiking kost om deze reden ook veel meer moeite dan wandelen.

Een standaard wandeling in het bos verschilt dan ook flink van hiken in een bos, aangezien je enkel op pad bent om de natuur om je heen te bekijken zonder op moeilijke paden te gaan. Hiking houdt ook veelal in dat je ‘s nachts in de open natuur gaat kamperen.

Wandelen heeft geen speciale uitrusting nodig, terwijl hiking wel daarvoor geschikte wandelschoenen en ondersteunende uitrusting nodig heeft.

Hiking en trekking

Als jij een echte avonturier bent die graag in de natuur is, dan is hiking of een trektocht misschien echt wel iets voor jou. Maar wat is het verschil tussen deze twee?

Hiking is perfect voor degenen die op zoek zijn naar een avontuur dat hun bloed doet stromen zonder hun fysieke grenzen al te ver te verleggen. Je zult je buiten bevinden, lange periodes wandelen, wat zelfs door regen, hagel of zonneschijn kan gaan.

Hoewel de fysieke eisen van hiking minder intensief zijn als die van een trektocht, moet je nog steeds bereid zijn om jezelf tot op zekere hoogte te pushen!

Een trektocht is als hiking, maar veel langer, moeilijker en veel intensiever. En langer is niet enkel paar uurtjes langer. Welnee, zo’n trektocht duurt meestal twee dagen of langer. Sommige trektochten kunnen zelfs weken duren. Treks zijn zodoende een stuk zwaarder en vereisen veel meer van jouw fysieke en mentale vermogen.

Aangezien je dagen achter elkaar loopt, moet je zeker fit genoeg zijn om deze hele reis te kunnen doorstaan, plus mentaal sterk genoeg zijn om jezelf hier doorheen te pushen. Terwijl hiking als een vrijetijdsactiviteit gezien kan worden, is trekking absoluut een bijzonder uitdagende activiteit die jou de gehele weg flink bezighoudt.

Ga er op uit in de vrije natuur

Uiteindelijk maakt het helemaal niet uit hoe jij iedere activiteit wilt noemen. Naar onze mening is het belangrijker om er gewoon heel gezond in de natuur op uit te gaan. Of dit nu op het platteland is of in de bergen. Zorg er natuurlijk wel voor dat je de juiste wandel, hiking of trekking Actioncam-Mania accessoires met je meedraagt!

hiking

trekking

wandelen