Veel elektronische apparaten zijn tegenwoordig waterbestendig en sommige daarvan zijn zelfs volledig waterproof. Uiteraard ben je daar behoorlijk enthousiast over. Dit betekent namelijk dat dit goed van pas komt voor als je in de sneeuw speelt, de watersproeiers in de tuin aan gaan, je in de douche bent, of zo.

Maar houd jezelf wel onder controle met jouw enthousiasme, want waterbestendig zijn is iets compleet anders dan waterdicht zijn. Er zijn verschillende ‘niveaus’ van waterbestendigheid die standaard zijn. Deze nieuwe standaard wordt vaak IPX genoemd.

Hoe waterdicht is waterdicht? IPX waterbestendigheid wordt aangegeven in de schaal van 0 tot 8.

Laten we hier eens beginnen met de hoogste schaal: IPX8.

IPX8 - Met dit apparaat is er bescherming in water van meer dan 1 meter. Dit is voor al je spullen tot op de bodem van een zwembad, of soms nog dieper. Vaak wordt het aantal meters diepte bestendigheid verder aangegeven.

IPX7 - Een plons in het water met het toestel is volledig aanvaardbaar, maar als je jouw toestel met een IPX7 protectie in het water laat vallen dan is dit waterproof tot maximaal 1 meter diepte.

IPX6 en lager is niet meer waterproof. Als er echter een krachtige waterstraal van een supersterke waterpistool op een IPX6 toestel terecht komt dan beschermt die er tegen. IPX5 is bestend tegen een standaard waterstraal. IPX4 helpt tegen plonsend water. IPX3 tegen licht sproeiend water en IPX2 en 1 enkel tegen waterdruppels. En IPX0 betekent: Zero, nop of absoluut nul protectie!

En dan is er ook nog eens heel verwarrend de IP67 versus IP68 standaard. Dit zie je vaak bij mobiele telefoons voorbij komen. IP67 betekent theoretisch dat de unit een half uur lang in water tot een meter diep kan worden gedeponeerd, terwijl de IP68 standaard voor dezelfde periode bescherming biedt in water tot 30 meter diepte.

Dus als je een glas van je favoriete pils of frisdrank morst op een IP67 of IP68-rated handset en het er snel vanaf schudt, dan zou dit geen probleem hoeven te zijn. Maar kan je dan ook met jouw IP67 of IP68 beschermde smartphone zwemmen?

Nou, dat is niet aan te bevelen! De waterbestendigheids test van een smartphone wordt namelijk gedaan onder laboratorium omstandigheden, met de handset in standby-modus, dus zeker niet in een zwembad vol met verschillende chemicaliën die worden gebruikt om dit water te reinigen.

Hetzelfde geldt voor de oceaan. Zeewater is berucht om zijn flinke hoeveelheid zout, een mineraal waar elektronica en metalen niet zo blij mee zijn!

Het is altijd de moeite waard om de informatie op de website van een fabrikant te controleren om zo na te gaan welke mogelijke uitzonderingen er op de IPX standaard of vergelijkbaar van toepassing zijn. Apple heeft bijvoorbeeld een aantal strikte waarschuwingen omtrent de waterbestendigheid van zijn Apple Watch.

Wens je absolute waterproof bestendigheid voor jouw (actie) camera, dan is er maar één echte mogelijkheid: een puur waterdichte duikbehuizing van Actioncam-Mania.nl

PS. Voor waterproof smartphone hoesjes en tasjes kijk je uiteraard bij i-Mania.nl

https://www.actioncam-mania.nl/catalogsearch/result/?cat=0&q=waterdicht