Yogafotografie is een heel interessant subgenre van sportfotografie, want yoga is heel anders dan een traditionele sport. Met een lichaamsbeoefening die tussen meditatie en atletiek inzit, geeft yoga jou als fotograaf veel creatieve controle wanneer jij je composities en opnames regelt.

Vanwege de toegankelijkheid van yoga kan jij allerlei verschillende locaties en poses gebruiken voor een aantal zeer intense en verbazingwekkende belichtingen. Laten we eens kijken naar wat verschillende manieren waarop jij je als yogafotograaf zou kunnen verbeteren.

Een laag perspectief kan interessante yogafoto’s opleveren

Door een laag perspectief kan het lichaam van de persoon die yoga uitvoert echt worden geaccentueerd en groots aanvoelen. Door een lager perspectief te gebruiken, kan jij je ook meer op de persoon focussen, omdat het grootste deel van jouw foto door niets anders gedomineerd wordt.

Een compositie als deze zorgt alsook al snel voor een meer minimalistische look.

Haal diep adem en neem je tijd

Eén van de beste aspecten van het fotograferen van yoga is dat je met alles volop de tijd kunt nemen. Zolang je de tijd hebt om met jouw model te werken, kan je elke opname prima plannen en deze zo perfect mogelijk voor de camera maken. Dit maakt jouw fotobewerkingsproces eenvoudig en stelt je eveneens in staat om echt iets creatiefs te maken waar zowel jij als jouw model van kunnen genieten.

Profiteer van specifieke yoga verlichting

Er zijn van die momenten waarop jij echt profiteren kan van een bijzondere natuurlijke verlichting, en yoga leent zich hier ongelooflijk goed voor. Silhouetten uit traditionele yogahoudingen zijn ongelooflijk interessant, dus zelfs saaie, typische silhouetopnames kunnen hierbij echt schitteren.

Gebruik maken van de zon en andere natuurlijke elementen zorgt bij yogafotografie voor veel creativiteit met weinig technologische benodigdheden. Neem er de tijd voor en wacht tot het licht jouw opnamen laat werken.

Experimenteer met langere belichtingen

Yoga fotografietips richten zich over het algemeen op veel verschillende opnamestijlen, en je kunt nog creatiever worden met enkele lange belichtingen. Lange belichtingen, door middel van een Actioncam-Mania statief, kunnen jou namelijk in staat stellen om het gevoel van yoga echt te isoleren, terwijl lange belichtingen met iemand met een yoga positie ook heel interessante foto's kunnen maken.

Je zou hierbij tevens van een ND filter gebruik kunnen maken, wat jou in staat stelt om belichtingen van enkele seconden tot enkele minuten toe te passen. Met een getalenteerd model kan jij zo zeker verbluffende resultaten verkrijgen.

Laat je yogamodellen je helpen

Je weet waarschijnlijk niet zo heel veel van yoga, vooral vergeleken met een echte beoefenaar. Laat jouw model jou dus meehelpen met je opnamen. Werk met jouw model samen om ervoor te zorgen dat de foto’s die je maakt hun vaardigheid en passie tonen, en dat jullie op deze wijze allebei blij zijn met de eindresultaten.

Locaties zijn heel belangrijk

De gebruikte locaties doen er echt toe bij bijna alle typen fotografie, maar bij yoga is het nog belangrijker. Yoga fotografie kan namelijk al snel repetitief worden als je niet iets nieuws probeert. Denk dus ‘out-of-the-box’ met betrekking tot je composities en belichtingen, en probeer absoluut verschillende locaties uit.

statief

ND